e uzlet logo
E-Marketing TM/Árainkról/Mivel kezdjünk?

 

A start-up útmutatókat olvasva az e-kereskedelemben induló cégeket sokan hajlamosak csupán a technológia vagy a média és marketing oldaláról megközelíteni.

 

Való igaz, hogy a technológia és a marketing nélkül aligha képzelhető el az értékesítést felépíteni. Mi is ebben dolgozunk, ám tudjuk, mert már többször átvágtuk magunkat rajta, hogy hamar kiderül: ennél jóval többről van szó.

 

 

Határozzuk meg előbb hol vagyunk és hova akarunk eljutni. Ehhez adok néhány átgondolni való támpontot

 

1. Milyen vállalkozást építsünk?

Tisztázzuk a kisvállalkozás és a helyi vállalkozás közti eltérést. Egy kozmetikusnak egészen más weblap és marketing a célravezető, ha helyi vállalkozás akar maradni és megint más, ha kozmetikai termékeket is értékesít webáruházzal. 

 

2. Milyen tapasztalatot hozunk a vállalkozásba?

Amikor valaki 15 évig dolgozik az alkatrész nagykereskedelemben és pontosan ismeri az iparági és a kereskedő partneri hátteret, az ugye másképp közelít saját alkatrész webáruházának értékesítési megoldásaihoz, mint az aki "összefut" egy a hazai piacra belépni kívánó külföldi gyártóval.

 

3. Milyen háttérel számolhatunk?

 

A vállalkozás nem azzal kezdődik, hogy pénzt tolunk bele. 

Olykor visszahallom egy-egy nagyvállalkozóról, hogy milyen fukar pedig van pénze! Talán nem is fukar, csupán tapasztalt. Az igazi üzletemeberek tudják, hogyan indítsanak üzletet szinte pénz nélkül. Tudják az aranyszabályt, hogy akkor költs a hídra, ha már odaértél...

Számomra természetes, hogy az elején aligha tudják azokat a szakembereket megbízni, akiket a már érett vállalkozások megengedhetnek maguknak. Ilyenkor jól jön az üzleti angyal. Nálunk ez alig ismert, külföldön nagyon elfogadott. Angliában 2014-re a befektetők kétharmada tartozott ebbe a csoportba. Ez kis összegű befektetéseket jelent - nagy kockázattal.

 

A korai időszakban mi is egyfajta üzleti angyalként működünk. A munkánkat és a tudásunkat fektetjük be egy a kezdő cégek számára is megfizethető áron, fokozatosan növelve az árainkat. A korai szakaszban a kockázat nagy, ezért a kiszállási stratégiánk is ehhez igazodik.

Bevált megoldás:
külsősként megbízni olyan embert, aki már előttünk jár... és ismeri az optimális költségkeretet, szállítja az optimális értékesítési megoldásokat, ütemtervet, technológiát, marketinget... és még sok mást, mint a szállítási, számlázási és banki fizetési megoldásokat együtt - egy rendszerben.

 

4. Folytassuk további kérdésekkel, mielőtt  a pénzről beszélünk!

 

 • Termék előállító vagy termék forgalmazó?
 • Milyen beszerzési forrásból származik a termék?
 • Milyen szállítási és vám költségek terhelik a beszerzést? (Raktározásról nem írok, mert azt rendszerint a minimalizáljuk)
 • Milyen árfolyammozgások befolyásolják a beszerzési árat és az eladási árat?
 • Mekkora árréssel dolgozhatunk?

 

 • Bevezetés előtt álló termék?
 • Új temék a már elismert piacon?
 • Ismert termékfajta egy olyan piacon, ahol a vevők már elismerik a terméket?

 

 • Napi cikk, rendszeres az ismételt vásárlás vagy egyszer megveszik és kész...?
 • A magyar kereseti viszonyokhoz igazodva: milyen a valós vásárlói igény?
 • Milyen a verseny? Kik a komoly versenytársak?

 

 • Mennyit adhatunk el havonta? (Ez az utóbbi két kérdés általában a vízválaszó. Innen sokan visszafordulnak, amikor a várható vásárlások számát megadjuk a Google forgalmi becsléseire alapozva)
 • Magyaroszágon forgalmazzuk? A régióban forgalmazzuk? 
 • Az EU-ban  vagy az egész világon eladható termékről van szó?

 

 • Milyen futár céggel szerződnek? Milyen szoftvert ad a cég, amit majd összekapcsolhatunk a webáruházzal?
 • Milyen számlázó programot használ? Hogyan köthető össze a webáruházzal?
 • Milyen készletkezelő programra lesz szükség, ha egyáltalán lesz...? Hogyan köthető össze a webáruházzal?
 • Amazon, E-Bay forgalmazásra is készüljünK?

 

 

Amikor összeállt a kép csupán utána keressünk a webfejlesztő és marketing piacon szolgáltatókat. ... olyanokat, akikre az üzleti tervezésben is számíthatunk.

 

 

Igen. Kell a webáruház! Kell SEO és marketing - ám előbb, még egy valamit mérlegelni kell:

 

5. Idő - idő, idő...! Meddig bírják "cérnával"?

 
Mi tudjuk, hogy legalább 3-5 év az, amit sokan 1-2 évnek gondolnak. (Ez a második vízválasztó. A kitartás, és az elkötelezettség mellé hit is kell. Hinni abban, hogy jó úton járnak. Hinni abban, hogy ezt a céget - mi tudjuk felvirágoztatni, azért, hogy aztán a cég tartson el minket.)

 

Aki velünk dolgozik, az tudja, hogy mikor mire számíthat és elkerülheti a legnagyobb veszélyt, azt hogy bepánikol és veszít...

 

6. Kiszállási pontok

...és mi van, ha a legprofibb előkészítés mellett is elbukik az üzlet? A kiszállásra minden okos üzletember előre készül.

Már előbb két kiszállási pontot mutattam. A harmadik kiszállási pontot is megtervezzük. Még időben, a legkisebb veszteséggel léphet ki, ahogy azt mi is megtesszük időnként.

 

 

Ezeket összehangolva teszünk javaslatot a webáruház fejlesztésre és a marketing tervre, ...és most már beszélhetünk a pénzről is.

 

7. Milyen fizetési konstrukció felel meg a legjobban?

A webáruházat és a havi díjas háttérszolgáltatásokat béreljük? Béreljük a háttérszolgáltatást a webáruház legyen inkább a sajátunk? Mindegyik mellett vannak érvek. Nálunk az üzleti angyal ezekre is választ ad.

 

Ajánlat kérés - konzultáció az üzleti angyal megoldásokról

 

Érdekelne, hogy...

Töltse ki a lenti mezőket és hamarosan keresni fogjuk.

Required *

 E-Bridges eMarketing ™ 2003-óta! E-üzlet magyar és nemzetközi piacokon 
E-kereskedelem, webfejlesztés, működtetés, tanácsadás, képzés, SEO keresőoptimalizálás, Facebook hirdetés,  Google  Adwords hirdetések, integrált marketing kapmányok

skype:eurobridge | Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | +3620 359 0185